Dnes velmi oblíbená zelenina, která se však začala konzumovat až v devatenáctém století. Do té doby sice známé byly, ale ne ve spojení s konzumací. To jsou papriky, které jsou v dnešní době zeleninou, která může mít celou řadu barev, tvarů, ale také chutí. S tou souvisí také pálivost a tak byly vyšlechtěny jak druhy pálivé, tak samozřejmě i nepálivé.
A jelikož se jedná o zeleninu, souvisí s nimi i dietní jídelníček, jelikož pokud mají jednu přednost, tak je to nízká kalorická hodnota. Navíc se dají jíst nejenom tepelně upravené, ale také syrové, což vede k tomu, že z nich můžeme čerpat obrovské množství zdraví prospěšných látek.
Co papriky obsahují?
Zapomínat bychom rozhodně neměli na vitamin C, kterého obsahují dokonce více, než například pomeranče.
V období chřipek a zvýšené zátěže našeho těla je konzumace papriky a na nich postavený zdravý jídelníček základem.
Tento vitamin ale není to jediné, protože stejně tak obsahují také vitamin E, nebo vitamin B6. Ten je ale zastoupen mnohem méně. Dále je v paprikách obsažena také vláknina, nebo mastné kyseliny, popřípadě bílkoviny.
To hlavní, proč ale papriky konzumovat, je také nízká kalorická hodnota, nebo obsah bílkovin. To vše můžeme na naše tělo opravdu dobrý vliv.
Jak papriky pomáhají?
Začneme-li zmíněným vitaminem C, nesmíme zapomenout na to, že díky němu zlepšíme naši obranyschopnost, ale můžeme tělo i detoxikovat. Některé její látky jsou poté vhodné i při hubnutí, ale také ve chvíli, kdy chceme zlepšit stav našeho krevního oběhu – dokážou velmi dobrým způsobem mírnit bolesti žil a zpevňovat cévy. To má vliv také na náš krevní oběh. Dokážou ale také podporovat kvalitu našeho zraku a zpevňovat vazivové tkáně. To poslední pozitivum, které se týká i současné doby je to, že jsou dobrou prevencí vůči mnoha nádorovým onemocněním.