VIP ořechový celozrnný chléb pro Michala Davida

VIP ořechový celozrnný chléb pro Michala Davida

Recepty Ládi Hrušky se mezi širokou veřejností i slavnými (VIP) osobnostmi těší velké oblibě. Dalším, pro koho Láďa Hruška vařil, byl známý český zpěvák a hudební skladatel Michal David. Ten si pochutnal na výborném ořechovém celozrnném chlebu za pár korun.

Pojďme se na recept Ládi Hrušky podívat.

Jaké ingredience budeme potřebovat:

  • 3 hrnky pšeničné hladké mouky
  • 3 hrnky žitné celozrnné mouky
  • 4 kávové lžičky drceného klínu (použít můžete i koupené koření na chléb)
  • 4 kávové lžičky soli
  • 1 kávová lžička cukru
  • 1 kostka droždí (kvasnic)
  • 2 hrstky ořechů
  • 0,5 l litru vlažné vody

Postup přípravy:

Postup přípravy je jako u všech receptů Ládi Hrušky velmi jednoduchý.

1. Nejdříve se nachystáme malou misku, do které nadrobíme droždí (kvasnice), přidáme lžičku cukru a zalijeme asi decilitrem vlažné vody.

2. Kvásek důkladně promícháme a necháme droždí pracovat.

3. Dále se nachystáme velkou mísu, ve které budeme připravovat těsto. Nasypeme do ní obě mouky, 4 lžičky soli a drcený kmín (popř. koření na chléb). Poté to mísy nalijeme nachystaný kvásek, hrnek vody a začneme dělat těsto.

4. Těsto se nesmí lepit.

5. Jakmile bude těsto hotové, mísu překryjeme utěrkou a necháme 45 minut kynout.

6. Asi po 45 minutách těsto vyndáme z mísy na desku, uděláme z něj placku. Na placku nasypeme nadrcené ořechy (stačí na pár vteřin do mixéru) a vypracujeme do těsta. Těsto, ze kterého budou bochníky chleba, rozdělíme na 2 části a necháme je opět asi 45 minut kynout.

7. Nakonec oba bochníky shora lehce nařízneme nožem (mokrým) a vložíme do rozpálené trouby na 220 °C. Pečeme 5 – 7 minut, bochníky potřeme vodou, snížíme teplotu trouby na 175 °C a pečeme do zlatova ještě zhruba hodinu.

TIP 1: Kromě ořechů můžeme přidat také různé semínka (např. slunečnicová).

Podpořte prosím náš článek lajkem, sdílením nebo komentářem, děkujeme.