Dnes jsem byla v zelenině a měli velkou slevu na okurky, a tak jsem si řekla, že jako přílohu k dnešnímu obědu udělám okurkový salát. Jelikož jsem nakoupila hodně okurek a mnoho mi jich zbylo, rozhodla jsem se udělat detoxikační okurkovou limonádu podle receptu Ládi Hrušky. Okurky obsahují hodně draslíku a dokáží přirozeným způsobem odvodňovat organismus, dobře působí na krevní oběh a také pomáhají lidem s revmatismem a dnou (otoky kloubů).
Pojďme se na recept Ládi Hrušky podívat.
Jaké ingredience budeme potřebovat:
- 1,5 litru perlivé popř. neperlivé vody (já používám vodu z kohoutku)
- 1 – 2 salátové okurky
- 2 polévkové lžíce medu (popř. cukru – nejlepší je třtinový)
- 2 citrony nebo limetky
Postup přípravy:
1. Nejdříve si oškrábeme (oloupeme) salátovou okurku. Poté ji nakrájíme na kostičky a mixérem (já používám tyčový) je najemno rozmixujeme. Mělo by nám vzniknout pyré.
2. Přidáme 1,5 litru vody, důkladně promícháme a necháme asi 15 – 30 minut v lednici odpočívat (uležet, vylouhovat).
3. Dále si nachystáme džbán, do kterého budeme vylouhovanou limonádu přelévat.
4. Na džbán dáme síto a limonádu do džbánu přelijeme.
5. Poté přidáme šťávu z vymačkaných limetek a dle chuti osladíme medem nebo cukrem.