Dnes si představíme trochu pracnější recept na výborné větrníky s karamelovou polevou. Recept je níže důkladně rozepsán a věříme, že se vám určitě povede.
Pojďme se na tento recept podívat.
Jaké ingredience budeme potřebovat:
Na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 400 ml mléka
- 200 g tuku na pečení (Hery, Iva, Omega apod.)
- 3 polévkové lžíce moučkového cukru
- 6 ks vejcí
- špetka soli
Na náplň:
- 250 g cukru krystal
- 400 ml mléka
- 1 smetana ke šlehání
- 1 vanilkový pudink
- 1 vanilkový cukr
Postup přípravy:
1. Nejdříve si nachystáme větší hrnec, do kterého přidáme mléko, špetku soli, moučkový cukr a necháme vše chvilku povařit
2. Přidáme tuk na pečení a necháme jej roztavit
3. Po roztavení přidáme mouku a za stálého míchání na slabém ohni mícháme do doby, než se nám udělá krásné těsto
4. Hrnek s těstem sundáme z plotny, postupně vmícháme 6 vajíček a necháme těsto lehce vychladnout
5. Po vychladnutí těsta si vezmeme cukrářský sáček s větší zdobičkou, naplníme ji těstem a krouživým pohybem vystříkáme těsto na předem vymazaný plech (může být i plech s pečicím papírem)
6. Pečeme v předem vyhřáté troubě 10 minut na 220 °C a poté teplotu snížíme na cca 160 °C a dopékáme asi 10 minut
7. Nyní si připravíme náplň
8. Vezmeme si hrnec, ve kterém z cukru uděláme karamel, přidáme 200 ml mléka a necháme povařit
9. Mezitím si do zbylých 200 ml přidáme vanilkový pudink, vanilkový cukr, důkladně promícháme a přidáme do karamelu s mlékem
10. Krém necháme lehce vychladnout a po vychladnutí do něj vmícháme smetanu ke šlehání
11. Mezitím nám upečené těsto větrníků krásně vychladlo a můžeme je překrojit na polovinu
12. Dolní část rozpůlených větrníků naplníme pomocí cukrářského sáčku připraveným krémem
13. Větrníky přiklopíme horní částí a máme hotovo
TIP: Větrníky můžeme nakonec posypat moučkovým cukrem