Turecký kebab s jogurtovou omáčkou je skvělé jídlo, na kterém si pochutnáte i další den za studena. Připravte si ho k obědu do práce nebo ho dejte dětem s sebou jako svačinu na výlet. Příprava je složitější, ale určitě se vyplatí.
Pojďme se na tento recept podívat.
Doba přípravy: 1 hodina 20 minut (+ 4-5 hodin marinování masa)
Jaké ingredience budeme potřebovat (na 4 porce):
- 500 g kuřecích řízků
- 400 ml bílého jogurtu
- 4 stroužky česneku
- 1 cibule
- Lžička červené papriky
- Lžička pepře
- 2 lžičky oregana
- Olivový olej
- Citronová šťáva
- Sůl
- Pepř
Postup přípravy:
1. Smícháme 200 ml bílého jogurtu, 3 nasekané stroužky česneku a nadrobno nakrájenou cibuli, lžičku červené papriky, pepře, oregano a trochu soli. Zalejeme olivovým olejem.
2. Do této marinády naložíme omyté a okrájené maso a necháme v lednici marinovat okolo 4 – 5 hodin.
3. Vytvoříme jogurtovou omáčkou smícháním zbylých 200 ml bílého jogurtu, trochy olivového oleje, citronové šťávy, soli a pepře. Na závěr přidáme nasekaný poslední stroužek česneku.
4. Namarinované maso nabodejte na špejle a vložte je i se špejlí do pekáčku tak, aby špejle držela za okraje pekáčku. Takto dejte maso péct do trouby na 200° C. Pečte maso dozlatova, přibližně hodinu.
5. Jakmile je maso upečené, vyjměte ho z pekáčku a odkrajujte kousky masa seshora dolů. Tak máte hotový perfektní kebab.
6. Podávejte s jogurtovou omáčkou na talíři, v pita chlebu nebo tortille. Kebab a omáčku můžete doplnit o čerstvou zeleninu nebo hummus.