Lilek je velmi zvláštní rostlina se specifickou chutí, která mnohé zcela jistě překvapí. Lilek pěstujeme jako zeleninu, ale z botanického hlediska se jedná o ovoce. Z léčebného hlediska jeho plody snižují obsah cholesterolu v těle a podporují činnosti jater. Díky tomu se nám vyčistí krev a také nás dokáží zbavit vyrážek v obličeji a na těle.
Níže si přečtěte, jak toto hlavní fitness jídlo připravit. Je to poměrně jednoduché.
Jaké ingredience budeme potřebovat:
- 3 – 4 menší lilky
- 60 gramů
- Strouhanka
- Mletý pepř a sůl
- Olivový olej
- 2 vejce
Postup přípravy dietních lilků (baklažánů):
Příprava plněných pečených lilků je velmi jednoduchá.
1. Nejdříve si je důkladně omyjeme lilky a poté je podélně překrojíme.
2. Musíme mít z každého lilku respektive baklažánu 2 poloviny.
3. Lilky spaříme v horké osolené vodě a necháme trochu okapat a vychladnout.
4. Poté můžeme středy lilku vykrojit (dužinu nevyhazujeme).
5. Dále si nachystáme mlýnek, ve kterém pomeleme dužinu lilku a šunku. Celou směs opepříme, osolíme. Poté přidáme vejce a důkladně promícháme. Směs necháme chvilku uležet, aby se chutě spojily. Po uležený naplníme směsí lilky a vyskládáme je do pekáče popř. zapékací mísy pokapané olivovým olejem.
6. Ve skleněné zapékací míse je to dle mého názoru lepší. Nakonec lilky se shora „poprášíme“ strouhankou a zakápneme olivovým olejem.
7. Nakonec si lehce předehřejeme troubu a pečeme asi 15 – 20 minut.