Pečené nebo grilované špízy

Pečené nebo grilované špízy

Jedna z nejoblíbenějších pochoutek, kterou bude milovat celá rodina, jsou špízy. A ať už si užíváte teplých večerů a budete grilovat, nebo si je jen upečete v troubě uvidíte, že taková večeře bude výjimečná a příjemně vás vytrhne ze stereotypu. K pečeným nebo grilovaným špízům si můžete dát chléb, upéct si brambory v alobalu nebo si uvařit kaši.

Pojďme se na tento recept podívat.

Doba přípravy: 35 minut + 4 – 5 hodin marinování

Jaké ingredience budeme potřebovat (na 4 porce):

  • 500 g vepřové panenky
  • 2 velké papriky (jakékoliv barvy)
  • 2 velké cibule
  • 300 g žampionů
  • 1 cuketa
  • Rozmarýn
  • Tymián
  • Pepř
  • Sůl
  • Olivový olej

Postup přípravy:

1. Vepřovou panenku omyjeme a okrájíme z ní přebytečné blány. Nakrájíme maso na kousky tak, aby se dalo dobře napichovat na špejle. Maso dáme do misky, zalijeme olivovým olejem, posolíme, popepříme a přidáme několik snítek rozmarýnu a tymiánu. Necháme v lednici marinovat alespoň čtyři hodiny.

2. Papriky, cibule, cuketu a žampiony omyjeme, nakrájíme na kostičky nebo kolečka a vše si připravíme na stůl, kde budeme špízy připravovat.

3. Na špejli napichujeme postupně maso a zeleninu. Snažíme se vše střídat tak, aby nám to dobře vyšlo.

4. Špízy poklademe na plech s pečícím papírem a vložíme do trouby rozpálené na 180 °C, případě poklademe na rozpálený gril. Necháme špízy péct, nebo grilovat, dokud nebude maso hotové i uvnitř a zelenina měkká. Bude to trvat přibližně 20 – 25 minut, na grilu kratší dobu.

5. Špízy podáváme spolu s bylinkovým dipem a opékanými brambory nebo jinou přílohou.

Podpořte prosím náš článek lajkem, sdílením nebo komentářem, děkujeme.