Pečená vepřová panenka s dijonskou omáčkou a gratinovanými brambory

Pečená vepřová panenka s dijonskou omáčkou a gratinovanými brambory

Chcete si doma připravit jídlo jako z restaurace, které ohromí vaši rodinu i známé? Zkuste připravit lahodnou pečenou vepřovou panenku s dijonskou omáčkou a gratinovanými brambory, která okouzlí každého, kdo má rád vepřové maso.

Pojďme se na tento recept podívat.

Doba přípravy: 00 minut

Jaké ingredience budeme potřebovat (na 2 porce):

  • 200 g vepřové panenky
  • 1 cibule
  • 400 g brambor
  • 250 ml smetany na vaření
  • 3 stroužky česneku
  • 150 g tvrdého sýra (eidam nebo gouda)
  • 3 lžíce másla
  • 4 lžičky dijonské hořčice
  • Pažitka
  • Sůl
  • Rozmarýn

Postup přípravy:

1. Panenka omyjte a očistěte od přebytečných blan. Obalte ji v olivovém oleji, troše soli a rozmarýnu. Nechte ji v lednici asi 30 minut takto marinovat.

2. Nakrájejte nadrobno cibuli, česnek na plátky a sýr nastrouhejte. Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.

3. Vepřovou panenku zprudka opečte na pánvi ze všech stran. Poté ji přendejte do pekáčku, zasypte nakrájenou cibulí a dejte do trouby rozpálené na 180 °C péct přibližně na 15 minut. Poté panenku obraťte a pečte dalších 15 minut.

4. Jiný pekáček si vymažte máslem, naskládejte do něj plátky brambory, plátky česneku, zalijte smetanou a posypte sýrem. Osolte. Takto pokračujte s další vrstvou, dokud nespotřebujete všechny brambory.

5. Brambory dejte zapékat do trouby přibližně na 30 minut, dokud nezměknou.

6. V misce smíchejte dijonskou hořčici se zbývající smetanou (přibližně 100 ml) a nakrájenou pažitkou.

7. Jakmile je panenka hotová, nakrájejte ji na plátky a podávejte zalitou dijonskou omáčkou a s gratinovanými brambory.

Podpořte prosím náš článek lajkem, sdílením nebo komentářem, děkujeme.