Sýrová polévka sice nepatří mezi ty nejtypičtější, ale uvidíte, že jakmile se jednou odhodláte ji vyzkoušet, už se jí nebudete chtít vzdát. Zasytí, navodí příjemnou atmosféru a budete z ní zkrátka mít dobrý pocit jako z jakéhokoliv jiného opravdu poctivého jídla. Vyzkoušet ji navíc můžete s topinkami nebo chlebem ve vajíčku.
Pojďme se na tento recept podívat.
Doba přípravy: 30 minut
Jaké ingredience budeme potřebovat (na 2 porce):
- 0,5 l zeleninového vývaru
- 200 g tvrdého sýra (eidam nebo gouda)
- 250 ml smetany na vaření
- 2 brambory
- 2 mrkve
- 1 cibule
- 3 lžíce másla
- Majoránka
- Sůl
- Pepř
- Olivový olej
Postup přípravy:
1. Nakrájíme na drobné kousky cibuli, brambory a mrkev. Cibule poté na troše oleje restujeme, dokud nezezlátne. Vzápětí k ní přidáme i ostatní zeleninu a zalijeme směs vývarem. Pokud nemáme vývar, můžeme použít i vodu a dodat zeleninový bujon.
2. Chvíli vaříme zeleninu a jakmile změkne, rozmixujeme ji tyčovým mixérem dohladka.
3. Přidáme do polévky smetanu a počkáme, než začne opět bublat. Poté do ní postupně přidáváme nastrouhaný sýr. Je potřeba polévku míchat, aby se sýr nesrazil.
4. Polévku odstavíme, dochutíme majoránkou, solí a pepřem.
5. Podáváme polévku s trochou másla a nastrouhaného sýra na vrchu.