Oblíbeným jídlem Ládi Hrušky jsou langoše. Jak sám přiznává, rád si je dává na vánočních trzích ve stáncích. Nedávno nám předvedl recept, jak si vytvořit velmi dobré dietní langoše z bílého jogurtu. V dnešním receptu nám popíše přípravu opravdu chutného domácího langoše, tak jak jej dělají ve stáncích.
Pojďme se na recept Ládi Hrušky podívat.
Jaké ingredience budeme potřebovat:
- 3 a 1/3 hrnku polohrubé mouky
- 1 kostku kvasnic (droždí)
- 1 a 3/4 hrnku vlažného mléka
- Půl lžičky cukru a soli
Postup přípravy:
Nejdříve ze všeho si musíme zadělat na kvásek. Nachystáme si větší, do které dáme všechno mléko, nadrobené droždí a cukr. Kvásek necháme asi 10 minut pracovat. Poté do něj přidáme mouku a sůl.
Důkladně promícháme a vypracujeme hladké těsto. Těsto se nesmí lepit.
Jakmile budeme mít těsto vypracované, necháme jej pod utěrkou minimálně 45 minut kynout.
Po nakynutí můžeme vyválet těsto. Válíme asi na 1,5 – 2 cm tloušťku a tvar langoše vykrojíme například podle nějaké kulaté misky.
Vykrojené langoše necháme 10 – 15 minut kynout. Po nakynutí placky langoše vytaháme tak, abychom měli tenký střed a tlusté kraje.
Stánkaři dělají langoše ve „friťáku“ nebo v hluboké pánvi na rozpáleném oleji a náš postup bude stejný. Smažíme z obou stran dozlatova.
Nejedná se o žádný fit recept, ale je velmi chutný.
TIP 1: Langoš můžeme potřít česnekovou marinádou, posypat nastrouhaným sýrem a pokapat kečupem.