Když jsou za nedlouho Vánoce a naše trouby jedou na plné obrátky, tak vám představím výborný recept na sýrovo-slaninové bulky. Chuť této domácí sýrovo-slaninové bulky (popř. rohlíku, bagetky) je absolutně nesrovnatelná se „slanináky“ kupovanými v obchodě nebo pekárně, protože nechceme „šidit“ na surovinách sami sebe.
Pojďme se na tento recept podívat.
Jaké ingredience budeme potřebovat:
- Tvrdý sýr cihla + plátky (stačí klasický Eidam nebo Gouda)
- Slanina nebo salám
- 1,2 kg hladké mouky
- 300 ml vody
- 400 ml mléka
- 100 ml oleje
- 3 vejce
- 2 – 3 lžičky cukru a soli
- 2 kostky droždí (kvasnic)
Postup přípravy:
1. Nejdříve si ze všeho si připravíme sýr a slaninu (salám). Tvrdý sýr si nastrouháme na hrubém struhadle a slaninu (salám) nakrájíme na kostky. Poté si nachystáme velkou mísu, ve které budeme dělat těsto z mouky, vody, mléka, olej, vajíček, cukru, soli a droždí.
2. Trochu vejce si necháme na potření. Do těsta dále přidáme připravený sýr a slaninu (salám) a těsto uhněteme. A necháme ho asi 30 minut kynout.
3. Po nakynutí těsto rozdělíme asi na 4 kousky, ze kterých pak budeme dělat menší bulky. Nachystané bulky opět necháme chvíli kynout.
4. Nakynuté bulky vložíme na pečící papír na plechu, potřeme rozšlehaným vejcem a dáme do rozpálené trouby.
5. Pečeme na 180 °C asi 15 – 20 minut, poté na ně dáme například plátek slaniny (salámu) a na to plátek sýra. Sýr se nám krásně rozteče.