Už jako děti jsme milovali babiččiny žloutkové řezy, které nikdy nechyběly na stole při velikonočním koledování. Stejně jako babička byste měli v ideálním případě použít domácí vajíčka, která dodají nejen krásnou barvu, ale nemusíte mít strach, že budete jíst tepelně neupravená kupovaná vejce z velkochovu.
Pojďme se na tento recept podívat.
Doba přípravy: 60 minut
Jaké ingredience budeme potřebovat:
- 1 hera
- 250 g cukru krystal
- 150 g mletých vlašských ořechů
- 100 g strouhanky
- 140 g polohrubé mouky
- 250 g + 140 g moučkového cukru
- 5 vajíček
- 1 vanilkový cukr
Postup přípravy:
1. Rozehřejeme si troubu na 180 °C.
2. Povolenou heru utřeme s krystalovým cukrem.
3. Přidáme mleté vlašské ořechy, strouhanku a polohrubou mouku.
4. Oddělíme si žloutky od bílků a ze všech bílků vyšleháme tuhý sníh.
5. 250 g moučkového cukru smícháme se sněhem a přidáme k ostatním surovinám.
6. Těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a dáme do předehřáté trouby. Pečeme dozlatova.
7. Mezitím co se nám peče korpus si připravíme polevu. Vyšleháme žloutky, zbylých 140 g moučkového cukru a vanilkový cukr.
8. Hned jak vytáhneme upečený horký korpus z trouby, poléváme ho připravenou žloutkovou polevou.