Zdravé domácí sušenky nejen pro děti

Zdravé domácí sušenky nejen pro děti

Pojďme se na tento recept podívat.

Doba přípravy: asi 2 hodiny (včetně ležení těsta v lednici a přípravy)

Jaké ingredience budeme potřebovat:

  • 250 g másla
  • 400 g špaldové mouky
  • 100 g celozrnné žitné mouky
  • 120 g třtinového nebo hnědého řepného cukru
  • 2 vejce
  • vanilkový extrakt
  • mletá skořice

Postup přípravy:

1. V pokojové teplotě si necháme povolit máslo.

2. Poté smícháme všechny suroviny a vypracujeme z nich pevné těsto.

3. Necháme alespoň hodinu odležet v lednici. Já nechávám i do dalšího dne, prostě až na pečení zůstane trocha času.

4. Je dobré těsto vytáhnout z lednice do pokojové teploty nějakou dobu před dalším zpracováním, aby se s ním dobře pracovalo a nebylo příliš tuhé.

5. Na vál si nasypeme trochu mouky a vyválíme plát o síle přibližně 3-4 mm.

6. V této chvíli můžeme zapojit děti – jde se vykrajovat!

7. Můžeme použít buď klasické vykrajovátka na perníčky nebo speciální vykrajovátka na sušenky i s razítkem.

8. Rozehřejeme troubu na 180 °C.

9. Připravíme si plech s pečícím papírem, na který klademe sušenky. Nemusíme dělat velké mezery mezi jednotlivými sušenkami, drží tvar.

10. Dáme péct do předehřáté trouby na 10-15 minut.

11. Necháme vychladnout na plechu, za tepla jsou křehké.

12. Zdravé domácí sušenky se dají skladovat v uzavřené nádobě v pokojové teplotě a to klidně i měsíc.

Podpořte prosím náš článek lajkem, sdílením nebo komentářem, děkujeme.