Pojďme se na tento recept podívat.
Doba přípravy: asi 2 hodiny (včetně ležení těsta v lednici a přípravy)
Jaké ingredience budeme potřebovat:
- 250 g másla
- 400 g špaldové mouky
- 100 g celozrnné žitné mouky
- 120 g třtinového nebo hnědého řepného cukru
- 2 vejce
- vanilkový extrakt
- mletá skořice
Postup přípravy:
1. V pokojové teplotě si necháme povolit máslo.
2. Poté smícháme všechny suroviny a vypracujeme z nich pevné těsto.
3. Necháme alespoň hodinu odležet v lednici. Já nechávám i do dalšího dne, prostě až na pečení zůstane trocha času.
4. Je dobré těsto vytáhnout z lednice do pokojové teploty nějakou dobu před dalším zpracováním, aby se s ním dobře pracovalo a nebylo příliš tuhé.
5. Na vál si nasypeme trochu mouky a vyválíme plát o síle přibližně 3-4 mm.
6. V této chvíli můžeme zapojit děti – jde se vykrajovat!
7. Můžeme použít buď klasické vykrajovátka na perníčky nebo speciální vykrajovátka na sušenky i s razítkem.
8. Rozehřejeme troubu na 180 °C.
9. Připravíme si plech s pečícím papírem, na který klademe sušenky. Nemusíme dělat velké mezery mezi jednotlivými sušenkami, drží tvar.
10. Dáme péct do předehřáté trouby na 10-15 minut.
11. Necháme vychladnout na plechu, za tepla jsou křehké.
12. Zdravé domácí sušenky se dají skladovat v uzavřené nádobě v pokojové teplotě a to klidně i měsíc.