Zdravý jídelníček: Kaštany

Zdravý jídelníček: Kaštany

Mluvíme-li o kaštanech, nemáme na mysli nutně nejedlé plody, které jsou oblíbené u dětí hlavně na podzim. Máme na mysli plody, které nám dodává kaštanovník jedlý. Ty se dle jeho názvu nazývají jako jedné kaštany a jsou oblíbenou pochoutkou hlavně v období Vánoc. Samotný strom, tedy kaštanovník může být až 25 metrů dlouhý a právě v jeho korunách stromů tyto konkrétní plody vznikají.

Ty mají pevnou slupku, která se nekonzumuje. To, co už nazýváme jako jedlý kaštan je právě obsah dané slupky, tedy samotný plod jako takový.

Kaštany je třeba tepelně upravit

Pokud si nechceme způsobit jakékoliv zdravotní komplikace, je rozhodně třeba myslet na to, že bychom měli kaštan v první řadě tepelně upravit. Nejběžněji tepelně upravované jsou kaštany pečené v troubě, na horké pánvi nebo mikrovlnce. Mohou se konzumovat takto samostatně, stejně jako je oblíbená také kaštanová kaše, stejně jako je možné využít je jako přílohu, nebo jako hlavní součást různých dezertů. Výborný je likér z jedlých ledových kaštanů.

Díky jejich konzumaci můžeme do našeho těla dostat třeba prospěšné vitaminy ze skupiny A, B, stejně jako nechybí ani vitamin C. Stejně tak nás potěší opravdu velkým množstvím nejenom bílkovin, ale potěší nás také velkým množstvím uhlovodanů. I ty mohou našemu tělu výrazně prospívat.

V čem nám jedné kaštany pomohou?

Důvod jejich konzumace není jenom ten, že nám skvěle chutnají. Důvodem jejich konzumace je také to, že jsou prospěšné pro naše tělo. Podíváme-li se na hlavní oblasti použití, máme jistotu v tom, že nám pomohou při regeneraci našeho těla, stejně jako při regeneraci naší pokožky. Jelikož obsahují také vápník, mohou pomoci našim kostem. Dosud nezmíněné železo je zase ideální cestou k tomu, jak zlepšit naši krvetvorbu a kvalitu žilního systému. Stejně tak lze plody kaštanů v rámci určité úpravy využít i jako velmi dobrá homeopatika, nebo je lze také vařit a využít při kožních problémech.

Podpořte prosím náš článek lajkem, sdílením nebo komentářem, děkujeme.