Tuky v potravinách aneb všechny tuky nejsou špatné

Tuky v potravinách aneb všechny tuky nejsou špatné

Mnoho lidí si mylně myslí, že tuky jsou pro naše tělo škodlivé. Toto tvrzení je ale nutné uvést na pravou míru. Je sice částečně založeno na pravdě, ale rozhodně to nejsou všechny tuky, které by našemu tělu problémy způsobovaly. A pokud chcete vědět, jak zhubnout, je dobré se těm méně dobrým tukům vyhýbat.

Pokud se tedy na tuto oblast podíváme konkrétně, tak mezi ty tuky, které nám zaručeně škodí, patří nasycené mastné kyseliny. Spolu s nimi však mohou způsobovat problémy také nasycené tuky jako takové. V tomto ohledu je ale nutné vědět, kde se vlastně nacházejí. Největší zastoupení mají hlavně v mase, a tak by jeho konzumace měla výt hlavně střídmá. Rozhodně však není dobré ho z jídelníčku kvůli tomuto obsahu zcela vynechávat. Navíc jsou součástí i celé řady mléčných výrobků.

Co mohou způsobovat?

Nadměrná konzumace právě nasycených tuků a kyselin může mít na naše tělo velmi neblahý vliv, a to hlavně s ohledem na naši obezitu, ale také rakovinu, nebo cévní a srdeční choroby.

A právě proto bychom se měli jejich nadměrné konzumaci vyhýbat, a zaměřit se hlavně na nenasycené mastné kyseliny, a tuky.

Ani u nich to však není jednoduché, jelikož ty jsou zdravé pouze ve své čisté formě, například v rybím mase.

To bychom měli konzumovat, pokud plánujeme zdravě hubnout. Pokud jsou jakkoliv zpracovávány, například do různých výrobků nebo přísad, již ztrácí své pozitivní vlastnosti a pomalu se dostávají do té nebezpečnější kategorie.

Nezdravých tuků je celá řada

Ačkoliv jsme si jmenovali celou skupinu, která pro naše zdraví není bezpečná, je v tomto ohledu třeba říci i to, že neméně rizikové jsou různé trans formy daných tuků, jelikož ty dokážou způsobit to, že propustí do buněk našeho těla celou řadu toxinů. A podobných negativních tuků je celá řada. A proto, pokud plánujeme zhubnout a zlepšit náš zdravotní stav, by jich měl náš jídelníček obsahovat co možná minimum.

Podpořte prosím náš článek lajkem, sdílením nebo komentářem, děkujeme.