Syrovátkový žitný chléb z domácí pekárny

Syrovátkový žitný chléb z domácí pekárny

V lednu spousta lidí začíná plnit svá novoroční předsevzetí. Jedno z nejčastějších je dodržovat zdravou životosprávu a zhubnout. Do toho samozřejmě nepatří bílé pečivo. Při pohledu na cenu (ale i složení) některého tmavého pečiva se mnohým protočí panenky a v obchodě sáhnou po klasickém pečivu. Co byste řekli na to, upéct si výborný syrovátkový žitný chléb z domácí pekárny? Složením předčí většinu tmavého pečiva z obchodu.

Pojďme se na tento recept podívat.

Doba přípravy: 5 minut

Jaké ingredience budeme potřebovat:

  • 350 ml syrovátky (pokud nemáte možnost, postačí i voda)
  • 1 lžíce psyllia
  • 1 lžička medu
  • 2 lžička soli
  • 300 g žitné chlebové mouky
  • 100 g žitné celozrnné mouky
  • 3 lžíce sušeného droždí
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 2 lžíce lněného semínka
  • 2 lžíce slunečnicového semínka

Postup přípravy:

1. Do formy domácí pekárny nalijeme syrovátku. Pokud se však k syrovátce nedostanete, poslouží i voda. Při použití syrovátky je ale chléb bohatší o spoustu minerálů a cenných látek ze syrovátky. Já používám syrovátku kozí.

2. Přidáme psyllium, med a sůl.

3. Nasypeme oba druhy mouky, droždí, kmín a semínka.

4. Na pekárně zapneme program na celozrnný chléb. Do pekárny občas nahlédneme, jestli zvládá míchat, některé starší typy nejsou tak silné a žitná mouka je přece jenom hutnější.

5. Po upečení chleba vyndáme z formy a necháme vychladnout.

Podpořte prosím náš článek lajkem, sdílením nebo komentářem, děkujeme.