Zbylo vám velké množství jablek ze zahrádky a přemýšlíte, jak je zpracovat? Jeden z nejbáječnějších způsobů, které můžete vyzkoušet, je skořicovo jablečný štrúdl z tvarohového těsta, do kterého se naprosto zamilujete a budete litovat, že jablek na zahradě nezbývá více.
Pojďme se na tento recept podívat.
Doba přípravy: 40 minut
Jaké ingredience budeme potřebovat (na 1 – 2 záviny):
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g měkkého tvarohu
- 250 g másla nebo hery
- 1 vejce
- 8 jablek
- Cukr krystal
- Skořice
- Sůl
Postup přípravy:
1. Smícháme mouku, měkký tvaroh, máslo a špetku soli a promísíme dohromady. Důkladně prohněteme těsto.
2. Těsto rozválíme na pomoučeném válu na tenký plát ve tvaru obdélníku tak, aby se z něj poté snadno dal vytvořit závin.
3. Jablka nastrouháme, smícháme se skořicí a cukrem krystalem. Cukr a skořici přidáváme podle chuti a toho, jak chceme, aby byl sladký.
4. Jablečnou směs rozprostřeme rovnoměrně doprostřed těsta a štrúdl zarolujeme tak, aby veškerá směs zůstala uvnitř.
5. Hotový štrúdl vložíme na plech, pomažeme rozšlehaným vajíčkem a nožem na něm uděláme drobné příčné řezy, aby měla pára kudy odcházet.
6. Štrúdl vložíme do trouby rozpálené na 200 ° C asi 20 – 30 minut, dokud štrúdl nezezlátne.
7. Štrúdl podáváme nakrájený na plátky s domácí šlehačkou a plátky jablek.