Dnes si představíme opravdu netradiční recept z černého bezu. Jak možná víte, Černý bez je keř, jehož jarní výhony, květy, listy i kořen jsou léčivé a prospívají velmi dobře lidskému organismu. Láďa Hruška to moc dobře ví, a proto nám ukáže postup přípravy řízků z černého bezu. Černý bez obvykle kvete v červnu a červenci a není problém si natrhat pár bezových větviček.
Pojďme se na recept Ládi Hrušky podívat.
Jaké ingredience budeme potřebovat:
- 8 květů černého bezu
- 2 vejce
- 1 hrnek mléka
- 1 – 2 lžíce oleje
- 1 lžíce medu
- Hladká mouka (nejlepší je celozrnná mouka)
- 1/2 lžičky kypřícího prášku
- Špetka soli
Postup přípravy:
1. Nejdříve si důkladně omyjeme květy černého bezu. Poté si připravíme mísu, popř. hluboký talíř, ve kterém si nachystáme těstíčko na obalování.
2. Těstíčko připravíme smícháním mléka, 2 žloutků, oleje a medu. Do této směsi budeme přisypávat mouku, než nám vznikne krásné těstíčko.
3. Nesmí být ani moc husté, ani řídké. Poté do těsta přidáme kypřící prášek a špetku soli.
4. Dále si vyšleháme ze 2 bílků sníh a přimícháme jej do těsta. Těsto důkladně promícháme, aby se nám vše spojilo.
5. Nyní si vezmeme omyté květy za stonky a namáčíme je do těstíčka.
6. Namočené květy vyskládáme na plech a v předem rozpálené troubě na 170 °C pečeme asi 30 minut.