Lasagne (lazaně) jsou velmi oblíbenou pochoutkou nejen kocoura Garfielda, ale také mnoha dětí a dospělých. Proto si v dnešním receptu experimentátora a kuchařského amatéra Ládi Hrušky představíme jeden z jeho nejoblíbenějších receptů zvaný Lasagne po česku. Příprava tohoto receptu je poměrně jednoduchá a měl by ji zvládnout každý.
Pojďme se na recept Ládi Hrušky podívat.
Jaké ingredience budeme potřebovat:
- 1 balíček listového těsta
- 1 větší cibule
- 1 balíček mletého masa
- 1 rajčatový protlak
- Sůl, pepř
- Provensálské koření
- Strouhaný sýr
Na bešamel:
- Kousek másla
- Pár lžic hladké mouky
- Hrnek mléka
Postup přípravy:
1. Nejdříve na kostičky nakrájíme větší cibuli a na větší (hlubší) pánvi ji na oleji orestujeme. Po pár minutách přidáme mleté maso, sůl, pepř a provensálské koření. Jakmile se maso lehce opeče, přidáme rajčatový protlak.
2. Mezitím si připravíme bešamel tím, že rozpustíme na pánvi kousek másla (cca 1/4 kostky). Poté k máslu přidáme hladkou mouku a a po cca 1 – 2 minutách mléko. Do této směsi zamícháme asi polovinu strouhaného sýru a 8 minut ji povaříme. Dle potřeby ji dosolíme.
3. Jakmile máme vše připraveno, můžeme rozválet těsto, které si předem rozdělíme na 3 části. První rozválený plátek listového těsta dáme na spodek zapékací mísy a na něj rozprostřeme třetinu masa a posypeme troubou sýra. Druhé patro lasagní bude obdobné. Poslední vrstvu zalijeme bešamelem a posypeme zbytkem strouhaného sýru.
4. Pečeme asi 30 minut na 180 °C.