Hrachová (hrášková) polévka

Hrachová (hrášková) polévka

Hrášková polévka patří mezi má oblíbená jídla, a proto bych vám ráda představila jednoduchý recept na hrachovou (hráškovou) polévku s párkem. Jedná se o poměrně jednoduché jídlo s nenáročnou přípravou. Pokud jste vegetariáni, párek si do polévky nedávejte. Místo párku můžete použít například krutony.

Pojďme se na tento recept podívat.

Jaké ingredience budeme potřebovat:

  • 450 gramů hrášku
  • Jíška
  • Kostka zeleninového bujonu
  • 4 stroužky česneku
  • 1 velká cibule
  • 1 – 2 párky (dle chuti)
  • Sůl, pepř, majoránka

Postup přípravy:

1. Nejdříve si uděláme kompletní přípravu. Scedíme hrášek (popř. necháme rozmrazit hrášek z léta) a důkladně jej propláchneme vodou. Dále oloupeme cibuli a česnek a nadrobno je nakrájíme. Pak na kolečka nakrájíme párek.

2. Jak budeme mít vše připravené, tak si nachystáme větší hrnec, ve kterém na oleji zesklovatíme cibulku a dáme si do rychlovarné konvice vařit vodu. Jakmile bude cibulka zesklovatěná, přidáme kousky párku a česnek.

3. Necháme je chvilku osmažit. Po pár minutách přidáme do hrnce také scezený hrášek, který zalijeme horkou vodou.

4. Poté „polévku“ dochutíme zeleninovým bujonem a trochou pepře a soli. Vaříme asi 10 – 15 minut.

5. A teď přijde malý fígl. Pokud máte rádi polévku s kousky zeleniny, tak si po 10 – 15 minutách vyberete například polovinu hrášku, kterou rozmixujete a druhou polovinu necháte v celku. Rozmixovaný hrášek dáte zpět do polévky. Polévka bude hutnější. Jakmile budete mít rozmixovaný hrášek v polévce, přidáte majoránku a jíšku a ještě asi 5 – 10 minut povaříte.

TIP 1: Podávat můžete s párkem a například osmaženými chlebovými nebo rohlíkovými krutony.

TIP 2: Do polévky můžete dát také kousky brambor.

Podpořte prosím náš článek lajkem, sdílením nebo komentářem, děkujeme.