Hrášková polévka patří mezi má oblíbená jídla, a proto bych vám ráda představila jednoduchý recept na hrachovou (hráškovou) polévku s párkem. Jedná se o poměrně jednoduché jídlo s nenáročnou přípravou. Pokud jste vegetariáni, párek si do polévky nedávejte. Místo párku můžete použít například krutony.
Pojďme se na tento recept podívat.
Jaké ingredience budeme potřebovat:
- 450 gramů hrášku
- Jíška
- Kostka zeleninového bujonu
- 4 stroužky česneku
- 1 velká cibule
- 1 – 2 párky (dle chuti)
- Sůl, pepř, majoránka
Postup přípravy:
1. Nejdříve si uděláme kompletní přípravu. Scedíme hrášek (popř. necháme rozmrazit hrášek z léta) a důkladně jej propláchneme vodou. Dále oloupeme cibuli a česnek a nadrobno je nakrájíme. Pak na kolečka nakrájíme párek.
2. Jak budeme mít vše připravené, tak si nachystáme větší hrnec, ve kterém na oleji zesklovatíme cibulku a dáme si do rychlovarné konvice vařit vodu. Jakmile bude cibulka zesklovatěná, přidáme kousky párku a česnek.
3. Necháme je chvilku osmažit. Po pár minutách přidáme do hrnce také scezený hrášek, který zalijeme horkou vodou.
4. Poté „polévku“ dochutíme zeleninovým bujonem a trochou pepře a soli. Vaříme asi 10 – 15 minut.
5. A teď přijde malý fígl. Pokud máte rádi polévku s kousky zeleniny, tak si po 10 – 15 minutách vyberete například polovinu hrášku, kterou rozmixujete a druhou polovinu necháte v celku. Rozmixovaný hrášek dáte zpět do polévky. Polévka bude hutnější. Jakmile budete mít rozmixovaný hrášek v polévce, přidáte majoránku a jíšku a ještě asi 5 – 10 minut povaříte.
TIP 1: Podávat můžete s párkem a například osmaženými chlebovými nebo rohlíkovými krutony.
TIP 2: Do polévky můžete dát také kousky brambor.