Máte za sebou dlouhý den a těšíte se, až se doma ohřejete u misky výživné polévky? Ideální pro takové situace je domácí čočková polévka. Díky tomu, jak je hustá, nahradí i hlavní chod a zároveň neobsahuje nic tučného ani těžkého.
Pojďme se na tento recept podívat.
Doba přípravy: 20 minut
Jaké ingredience budeme potřebovat (na 2 porce):
- 1 menší brambora
- ½ mrkve
- ½ cibule
- 3 malé šálky červené čočky
- 0,75 l zeleninového vývaru
- Sůl
- Pepř
Postup přípravy:
1. Oškrábeme bramboru a nakrájíme ji na velmi drobné kousky.
2. Stejně postupujeme s mrkví a cibulí.
3. Do hrnce dáme trošku oleje a přidáme nakrájenou zeleninu, kterou poprášíme pepřem a přidáme trochu soli. Necháme restovat, dokud nezačne zelenina vonět.
4. Jakmile je zelenina orestovaná, zalijeme ji zeleninovým vývarem. Můžeme použít i vývar hovězí nebo kuřecí. Pokud nemáme čas vařit vývar, můžeme použít i bujon.
5. Necháme zeleninu s vývarem asi 5 minut vařit a poté přidáme čočku.
6. Vaříme čočku asi 10 minut, dokud polévka nezhoustne a čočka není měkká. Občas promícháme, aby se nám čočka nepřichytila.
7. Na závěr můžeme polévku osolit nebo opepřit podle chuti.
8. Polévku podáváme samotnou, nebo s chlebem.