Polévky jsou nedílnou součástí každodenních obědů v práci nebo restauraci. Bohužel doma nemáme čas si každý den dělat kuřecí vývar nebo připravovat rychlejší polévku z mražené zeleninové směsi, kterou je nutné pouze zahustit. Proto se amatérský kuchař Láďa Hruška rozhodl nám ukázat jednoduchý recept na polévku z tvrdšího chleba, která zasytí celou rodinu.
Pojďme se na recept Ládi Hrušky podívat.
Jaké ingredience budeme potřebovat:
- 3 – 4 krajíce tvrdého chleba
- 0,5 l vody
- Zeleninový (popř. Karpatský) bujón
- 1 dcl mléka
- 1 vejce
- Kapka olivového oleje
- 1 – 2 stroužky česneku
- 1 lžička soli, drceného kmínu a majoránky
- Špetka pepře
Postup přípravy:
Příprava chlebové polévky je velmi jednoduchá.
1. Nejdříve si nachystáme větší hrnec, do kterého nalijeme více než 0,5 litru vody. Do vody přidáme zeleninový (karpatský) bujón, lžičku soli a kmínu a špetku pepře. A dáme vařit.
2. Mezitím si na kostičky nakrájíme 2 – 3 krajíce chleba a přidáme je do hrnce. Vaříme tak dlouho, než se chleba rozvaří. Poté jej v polévce tyčovým mixérem rozmixujeme. Čím více chleba dáme, tím bude polévka hustší.
3. A vaříme polévku dál. Dále do polévky přidáme vejce, mléko, prolisované 1 – 2 stroužky česneku a majoránku na ovonění. Chvilku vše necháme povařit a můžeme vypnout.
4. Ze zbytku chleba si připravíme vynikající krutony na kapce olivového oleje.
TIP 1: Polévku ozdobíme nasekanou petrželovou natí nebo pažitkou.