Bramborovo-pivní chléb

Bramborovo-pivní chléb

Říká se, že pivo je tekutý chléb, protože oba tyto produkty jsou založeny na obilném základu pouze s tím rozdílem, že pivo se vyrábí z pšenice a ječmene a chléb z žita a pšenice. Toho využil experimentátor Láďa Hruška a ukáže nám postup přípravy výborného domácího bramborovo-pivního chleba, který v obchodě jen tak nekoupíte.

Pojďme se na recept Ládi Hrušky podívat.

Jaké ingredience budeme potřebovat:

  • 1 kg hladké mouky
  • 2 uvařené brambory
  • 0,5 litru vlažného piva
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 2 lžičky drceného kmínu
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička cukru

Postup přípravy:

1. Nejdříve uvaříme a oloupeme brambory. Po lehkém vychladnutí je nastrouháme na jemné straně struhadla.

2. Poté si nachystáme velkou mísu, kde smícháme všechny ingredience (suroviny).

3. Vše důkladně promícháme a uhněteme těsto. Z uhněteného těsta vytvoříme bochánek, který necháme asi 1 hodinu kynout.

4. Po nakynutý bochánek ještě lépe vytvarujeme na pomoučené desce a necháme asi 30 minut opět kynout pod utěrkou.

5. Nyní si přichystáme plech popř. jinou nádobu, ve které budeme chleba péct.

6. Chléb pečeme 10 minut na 210 °C. Po 10-ti minutách snížíme na 175 °C a dopékáme 1 hodinu.

Podpořte prosím náš článek lajkem, sdílením nebo komentářem, děkujeme.