Bramborové dalamánky

Bramborové dalamánky

Dalamánky jsou malé bulky z bílého pečiva, které si běžně kupujeme v obchodech. Nejčastěji je poznáme podle slaného a kmínového sypání. Výborně se hodí například k šunce a sýru. V dnešním receptu nám Láďa Hruška představí postup přípravy výborných bramborových dalamánků, které v obchodě jen tak neseženete.

Pojďme se na recept Ládi Hrušky podívat.

Jaké ingredience budeme potřebovat:

  • 5 – 6 vařených brambor
  • 4 a půl hrnku hladké mouky (nejzdravější je celozrnná mouka)
  • 3/4 hrnku vlažné vody
  • 1 kostka droždí (kvasnic)
  • 1 pytlík semínek (slunečnicových, lněných, chia semínek nebo jiných semínek)
  • 1 lžička soli

Postup přípravy:

1. Nejdříve si uvaříme brambory ve slupce, oloupeme je a necháme pořádně vychladnout.

2. Po vychladnutí si nachystáme větší mísu, do které brambory nastrouháme.

3. Do mísy k nastrouhaným bramborám přidáme mouku, droždí, sůl a případně semínka a vypracujeme krásné těsto.

4. Těsto necháme asi 45 minut kynout.

5. Po nakynutí si na pomoučené desce nakrájíme těsto na kousky a vytvoříme malé bochánky.

6. Bochánky dáme na plech.

7. Před pečením bochánky lehce nařízneme mokrým nožem a potřeme je slanou vodou (popř. mlékem zředěným vodou).

8. Můžeme je posypat i špetkou soli a kmínu.

9. Dalamánky pečeme v předem rozpálené troubě na 180 – 190 °C asi 15 minut než nám krásně zezlatoví.

Podpořte prosím náš článek lajkem, sdílením nebo komentářem, děkujeme.