Klasické jablko zná každý, ale pokud máme na mysli granátové jablko, ne každý ví, o co se jedná. Přitom je to potravina vhodná pro naše zdraví, hubnutí, ale také dokonale chutná. A to pro svou zajímavou sladkokyselou chuť. Samozřejmostí je to, že granátové jablko roste na granátovníku a je charakteristické hlavně svým načervenalým vzhledem.
Může být velké dokonce až 12 centimetrů a pod svou silnou slupkou ukrývá pouzdra, ve kterém se ve sladkém míšku ukrývají semena, kterých zde může být vždy až na několik set. A vše dohromady tvoří právě tuto vyhledávanou pochoutku.
Co granátové jablko obsahuje
Jak vypadá a chutná tedy již víme. Důležité je tak zaměřit se také na jeho obsah. A jelikož ten tvoří více než 70 procent vody, je granátové jablko vhodné, držíme-li dietní jídelníček. Kromě vody ale obsahuje také mnoho vitaminů, kdy nechybí dominující vitamin C a B, ale stejně tak i A.
Zajímavostí je, že obsahuje celkem 15 kyselin, a to jak esenciálních, tak i neesenciálních aminokyselin.
Nechybí ale ani vápník, fosfor, železo, ale také sodík a draslík, či kyselina citronová.
Vše doplňuje také menší množství cukru, díky kterému má ovoce onen sladký nádech.
V čem je prospěšné?
Dané látky samozřejmě pozitivně působí na naše tělo, a tak je vhodné říci, v čem je prospěšné. Mnoho z nich je vhodných třeba při průjmech, ale při nadměrné konzumaci naopak mohou průjmy způsobovat. Vitamíny samozřejmě zlepšují obranyschopnost a odolnost našeho těla, stejně jako nabídnou antioxidační vlastnosti. Vhodné je ale granátové jablko i v případě, kdy nejenom že dodržujeme zdravý jídelníček, ale i kdy sportujeme, nebo máme těžkou práci. Dodají totiž potřebné minerály. Stejně tak ale dokáže toto ovoce dobře bojovat i proti horečce, nebo proti ztrátě tekutin. Dobře ale působí i proti různým střevním parazitům, nebo ovlivňují stav naší kůže a cév.