Vánoční celozrnné medové perníčky

Vánoční celozrnné medové perníčky

Vánoce se kvapem blíží a všichni se už těšíme na pečení (jedení) cukroví. Bohužel klasické cukroví není nic pro ty, kteří drží dietu nebo nechtějí přes Vánoce přibrat. V následující sérii článků vám představím dietnější verze obvyklého cukroví, které pečeme na Vánoce. Dnes se podíváme, jak připravit dietnější celozrnné medové perníčky.

Pojďme se na tento recept podívat.

Jaké ingredience budeme potřebovat:

  • 800 gramů celozrnné mouky (žitné)
  • 200 gramů třtinového cukru
  • 3 – 4 polévkové lžíce medu (asi 80 – 100 gramů)
  • 3 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 perníkové koření
  • Špetka skořice
  • Citronová kůra
  • 35 gramů Hery (nebo másla)

Postup přípravy:

Příprava perníčků je jednoduchá.

1. Nejdříve si nachystáme velkou mísu, ve které smícháme všechny suroviny (mouku, cukr, med, vejce, prášek do pečiva, perníkové koření, špetku skořice, Heru a citronovou kůru na ovonění).

2. Citronovou kůru jsem dříve nepoužívala, ale faktem je, že nás těsto nádherně provoní a dnes ji dávám skoro všude. Vše důkladně smícháme, aby se nám všechny ingredience krásně spojily. Poté vypracujeme dohladka těsto.

3. Obvykle se říká, že by těsto mělo alespoň 1 hodinu odpočívat, ale lepší je ho nechat v chladnu přes noc.

4. Jakmile bude těsto uleželé, můžeme jej rozválet. Pamatujte na to, že by mělo mít 4 – 5 milimetrů, protože nám v troubě lehce nabyde. Po rozválení můžeme vykrajovat.

5. Pečeme na pečícím papíru na 180 °C asi 8 – 10 minut.

Podpořte prosím náš článek lajkem, sdílením nebo komentářem, děkujeme.