Koláče jsou oblíbeným pokrmem, které lze připravit na mnoho způsobů. Naslano a také nasladko. V dnešním receptu si představíme postup přípravy výborného nadýchaného pomerančovo-citronového koláče.
Pojďme se na tento recept podívat.
Jaké ingredience budeme potřebovat:
Na těsto:
- 280 g polohrubé mouky
- 100 ml citronové šťávy
- 100 ml pomerančové šťávy
- 2 vejce
- 3 lžíce hnědého cukru
- 6 lžic oleje
- 1 lžíce prášku do pečiva
- Kůra z celého citronu
Na polevu:
- 110 g moučkového cukru
- 4 – 5 lžíce citronové (pomerančové) šťávy
Postup přípravy:
1. Nejdříve si přichystáme větší mísu, ve které smícháme žlutky (bílky si necháme) s cukrem a olejem. Do této směsi nalijeme citronovou a pomerančovou šťávu a důkladně promícháme.
2. Poté si nachystáme druhou mísu, ve které smícháme prosátou mouku, citronovou kůru a kypřící prášek do pečiva. Tuto suchou směs smícháme s tekutou směsí v druhé míse. Dále si vyšleháme zbylé bílky a vmícháme je do těsta.
3. Pečeme na promaštěném plechu asi 25 – 30 minut. Po upečené necháme těsto vychladnout a připravíme si z prosátého moučkového cukru a 4 – 5-ti lžic citronové šťávy (pomerančové) výbornou polevu. Polevou těsto polijeme (potřeme) a necháme vychladnout.