Máslo je oblíbeným mléčným výrobkem, který se používá snad ve všech kuchyních. Máslo obvykle mažeme na rohlíky, chleba a další pečivo, které jim dodá výbornou chuť. V dnešním receptu nám Láďa Hruška představí postup přípravy vynikajícího domácího másla, které si dochutíme dle libosti. Recept je velmi jednoduchý a na jeho přípravu potřebujeme minimum surovin.
Pojďme se na recept Ládi Hrušky podívat.
Jaké ingredience budeme potřebovat:
- 2 kelímky smetany ke šlehání (33%)
- Špetka soli
- 1 – 2 stroužky česneku
- Bylinky (pažitka, hladkolistá petrželka, pažitka, kopr, bazalka, tymián, rozmarýn apod.)
Postup přípravy:
1. Nejdříve si připravíme vyšší nádobu, do které nalijeme smetanu ke šlehání.
2. V této nádobě ji budeme asi 4 minuty šlehat.
3. Po našlehání obsah nádoby vyklopíme na cedník a oddělíme syrovátku.
4. Oddělené máslo od syrovátky prolijeme vodou a vyklopíme na prkýnko.
5. Na prkýnku z něj ručně vytvoříme „váleček“. Ten by neměl lepit.
6. Poté si na prkýnku nakrájíme nadrobno bylinky (+ česnek), lehce je osolíme a máslo v nich obalíme a vhněteme je do něj.
7. Dále si přichystáme menší vaničku, do které dáme fólii a na fólii dáme připravené máslo.
8. Takto připravené máslo dáme ztuhnout do chladničky.