Celozrnné linecké cukroví

Linecké cukroví

Vánoce se kvapem blíží a všichni se už těšíme na pečení (jedení) cukroví. Bohužel klasické cukroví není nic pro ty, kteří drží dietu nebo nechtějí přes Vánoce přibrat. V následující sérii článků vám představím dietnější verze obvyklého cukroví, které pečeme na Vánoce. Dnes se podíváme, jak připravit dietnější celozrnné vanilkové rohlíčky.

Pojďme se na tento recept podívat.

Jaké ingredience budeme potřebovat:

  • 300 gramů celozrnné žitné (pšeničné) mouky
  • 8 – 10 lžic slunečnicového nebo sezamového oleje
  • 200 gramů hladké sójové mouky
  • 120 gramů třtinového cukru (může být i méně)
  • Citron
  • 6 – 8 lžic vody

Postup přípravy:

Příprava lineckého cukroví spočívá se spojení všech surovin, ze kterého si vypracujeme krásné těsto.

Nejdříve si nachystáme velkou mísu, do které dáme žitnou (pšeničnou) mouku, slunečnicový nebo sezamový olej, třtinový cukr, nastrouháme trochu citronové kůry, přidáme pár lžic vody a sójovou mouku.

Možná se ptáte, proč se do těsta nedávají žloutky.

Je to proto, že sójová mouka má výborný pojiví účinek, který funguje podobně jako vejce.

Všechny ingredience (suroviny) důkladně zamícháme a vypracujeme z nich krásné těsto. To vložíme do mikrotenového sáčku a dáme jej minimálně na 1 – 2 hodiny odpočinout v chladu. Poté jej může vytáhnout a vyválet. Těsto by nemělo mít před vykrajováním tloušťku větší než 4 – 6 milimetrů.

Pečeme v předehřáté troubě na suchém plechu (popř. pečícím papíru) na 170 °C dozlatova.

TIP 1: Linecké cukroví můžete slepit například jahodovou nebo meruňkovou marmeládou.

Podpořte prosím náš článek lajkem, sdílením nebo komentářem, děkujeme.