Sýr Lučina patří mezi oblíbené a hlavně také zdravé pochoutky, které si můžeme mazat na chleba, rohlíky, bagetky, housky, bulky a další pečivo. Velkým problémem u tohoto typu sýra je jeho vysoká cena. 200 gramové rodinné balení sýru Lučina stojí v akci minimálně 29,90 Kč. Jedná se v podstatě o porci asi na 4 – 6 krajíců chleba.
A proto si dal Láďa Hruška za úkol vyrobit domácí Lučinu stejné (lepší) chuti, za výhodnější cenu a hlavně bez jakýkoliv éček a konzervantů.
Příprava je velmi snadná a rychlá. Zvládnete to do 10-ti minut.
Jaké ingredience budeme potřebovat:
- Smetana ke šlehání
- 2 bílé jogurty (minimálně 10%)
- Špetka soli
- Větší miska
- Cedník
- Kousek látky (např. kapesníček)
- Pažitka
Postup přípravy:
1. Oba bílé jogurty smícháme se smetanou na šlehání, lehce osolíme a důkladně promícháme.
2. Osobně doporučuji kvůli chuti neustále koštovat. Poté si ustřihneme trochu pažitky, nakrájíme a vložíme do směsi.
3. Dále si připravíme misku, na ni dáme cedník a do cedníku vložíme kapesník.
4. Do cedníku s látkou vylijeme dobře promíchanou a ochucenou směs.
5. Celou směs dáme do lednice a necháme 24 hodin „odkapat“ vodu (syrovátka).
6. Po 24 hodinách můžeme jíst.
Kapesník zaručí, že směs cedníkem (sítem) neproteče.
TIP 1: Místo pažitky můžeme použít například i najemno nakrájený pórek nebo petrželku.