Ve většině českých domácností je nedílnou součástí vánoční tabule (večeře) smažená nebo pečená ryba. Nejobvyklejší ryba je určitě Kapr, ale můžeme se setkat také s Lososem, Pangasem, Platýsem a dalšími rybami. V receptu níže vám představím jednoduchý postup přípravy dietního Kapra na česneku.
Pojďme se na tento recept podívat.
Jaké ingredience budeme potřebovat:
- Kapr
- 4 stroužky česneku
- 2 – 3 lžíce hladké mouky
- Citron
- Špetka soli
- Kousek másla
- Kvalitní rostlinný nebo olivový olej
- Petrželka
- Cibulová nať
Postup přípravy:
1. Nejdříve si rybu očistíme, omyjeme a osušíme. Poté si ji nakrájíme na filety nebo podkovy. Podkovy si nasolíme, potřeme prolisovaným česnekem a kvalitním olejem.
2. Nakonec lehce pokapeme citronem. Kapra dáme alespoň na 2,5 hodiny do chladničky (lednice) uležet.
3. Před smažením jej vyválíme v mouce. Kapra smažíme na rozpáleném oleji pár minut z obou stran. Pokud budete mít filety s kůží, je nutné je smažit nejdříve kůží dolů.
4. Kapra podáváme ihned po smažení. Před podáváním jej pokapeme lehce citronem a posypeme nadrobno nakrájenou petrželkou a cibulovou natí.