Pravděpodobně dnes není známější nemoci, než je právě cukrovka (diabetes). Jedná se o nemoc, která může být dědičná, ale stejně tak se může jednat o komplikaci, která spadá do oblasti civilizačních chorob. Ať je příčinou cokoliv, cukrovku bychom mohli nazvat jako skupinu chronických onemocnění, které se projevují poruchou našeho metabolismu. S tím přímo souvisí fakt, že cukrovka si nedokáže poradit se sacharidy v našem těle. Vlivem toho existují také dva typy konkrétních nemocí. Je to buď diabetes s označením jedna, nebo diabetes s označením dva. Obě nemoci mají velmi podobné příznaky, které jsou spojeny problémy v oblasti slinivky břišní.
Jak se cukrovka léčí?
Důležité je určitě vědět, jak je tato nemoc v rámci současné moderní medicíny léčena. Je chybné se domnívat, že se obejdeme bez lékaře. Ten v daném směru patří mezi nejdůležitější osobu, se kterou se radíme. Právě ten nám předepisuje tolik potřebný inzulín, který dokáže projevy cukrovky snižovat. Druhým důležitým pilířem daného problému je ale i fyzická aktivita. Není sice nutné trávit každý den dlouhé hodiny v posilovně, ale hýbat se musíme. Základem tedy může být dieta a cvičení doma. Stačí pravidelný trénink celého těla a příznaky cukrovky můžeme dlouhodobě zmírnit. A jak jsme dále nastínili, třeba je také dieta.
Jaké potraviny při cukrovce jíst a nejíst?
Začněme tím, co bychom měli primárně jíst. Hlavní roli zde hrají potraviny, které jsou bohatí na bílkoviny. Tedy bílé maso, ryby, mléčné výrobky a vaječné bílky. Zároveň je třeba omezit hlavně živočišné tuky. Dále by to měl být i dostatek vlákniny, kterou cukrovka také vyžaduje. Nejvíce problematické jsou v daném směru sacharidy. Ty sice konzumovat můžeme, ale pouze v případě, kdy vykazují nízký glykemický index. Příkladem je celozrnné pečivo, celozrnná rýže, těstoviny a podobné látky. A jak jíst? Ideálně po celý den, nejméně v pěti porcích.