Kombinaci cibule a slaniny známe všichni a není snad člověka, který by ji neměl rád. Cibulový koláč se slaninou je skvělým využitím této kombinace chutí. Zasytí celou rodinu a krásně provoní celý dům.
Pojďme se na tento recept podívat.
Doba přípravy: 40 minut
Jaké ingredience budeme potřebovat:
- 25 g čerstvého droždí
- 1 lžíce cukru
- 125 ml mléka
- 5 vajec
- 4 lžíce oleje
- 350 g hladké mouky
- 500 g cibule
- 200 g slaniny
- 1 kelímek zakysané smetany
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup přípravy:
1. Vytvoříme si kvásek z vlažného mléka, droždí, cukru, 1 vejce, oleje a trochy mouky.
2. Promícháme a přikryté utěrkou necháme kynout.
3. Mezitím si oloupeme cibuli a nakrájíme na plátky. Slaninu nakrájíme na tenké hranolky.
4. Na rozpálené pánvi opečeme slaninu dokřupava.
5. Slaninu vyjmeme z pánve, dáme stranou a na výpeku ze slaniny osmažíme cibuli.
6. Vrátíme se zpět ke kvásku. Když je vykynutý, přisypeme do něj zbylou mouku a dobře propracujeme tak, aby se těsto nelepilo.
7. Necháme dalších 20 minut kynout.
8. Předehřejeme si troubu na 200 °C.
9. Zakysanou smetanu a 4 vejce osolíme, opepříme a důkladně rozkvedláme.
10. Těsto vyválíme a přeneseme na plech vymazaný tukem.
11. Poklademe cibulí a slaninou, zalijeme směsí zakysané smetany a vajec.
12. Dáme do předehřáté trouby a pečeme přibližně 30 minut.